Sterilisaatio ja kastraatio

Pieneläinten sterilisaatiot ja kastraatiot

Sterilisaatio ja kastraatio ovat kirurgisia toimenpiteitä, joilla poistetaan lemmikin lisääntymiskyky ja eliminoidaan erilaisten lisääntymiselimiin liittyvien sairauksien riski. Urosten kohdalla puhutaan kastraatioleikkauksesta, jossa kivekset poistetaan. Sterilisaatio on naaraiden leikkaustoimenpide, jossa poistetaan munasarjat sekä kohtu, mikäli kohdussa todetaan muutoksia.

Kun lemmikki tuodaan sterilisaatio- tai kastraatioleikkaukseen, tehdään aivan ensimmäiseksi terveystarkastus. Tarkastuksen jälkeen lemmikki saa painonmukaisen annoksen esilääkitystä pistoksena lihakseen. Tämän jälkeen eläin siirtyy valmisteluun, jossa eläimelle laitetaan suonikanyyli ja iv-tippa, annetaan tarvittavat lääkitykset, kuten kipu- ja pahoinvoinnin estolääke ja suoritetaan karvojen ajo leikkausalueelta. Valmistelun ajan potilaalle voidaan antaa lisähappea maskin avulla. Valmistelusta eläin siirretään seuraavaksi leikkaussaliin varsinaisen toimenpiteen suorittamiseksi.

Sterilisaatiot ja kastraatiot, kuten kaikki nukutusta vaativat toimenpiteet, tehdään anestesiavalvonnan alla eli anestesiavalvontaan perehtynyt hoitaja valvoo potilaan nukutusta. Anestesiavalvonnan tukena on nykyaikainen anestesianvalvontalaitteisto, jolla pystymme seuraamaan potilaan sykettä, sydänkäyrää, hengitystiheyttä, verenpainetta, happisaturaatiota ja ruumiinlämpöä.

Koirien sterilisaatiot ja kastraatiot sekä kissojen ja kanien sterilisaatiot tehdään meillä aina inhalaatioanestesiassa, eli eläin saa nukutusaineen hengitysteiden kautta joko intuboituna tai larynx-maskin kautta. Kastroitavat kissat ovat aina iv-tipassa ja ne saavat lisähappea maskin avulla. Kastroitavat kanit saavat aina lisähappea maskin avulla toimenpiteen ajan.

Porin Eläinlääkäripalvelu Kirurgia
Porin Eläinlääkäripalvelu Heräämö kissat

Leikkaustoimenpiteestä herääminen tapahtuu rauhallisessa heräämössä, jossa potilaat ovat koko heräämisen ajan valvottuina.

Koirat toipuvat omassa tilavassa heräämössään, kissat ja kanit jakavat toisen rauhallisen heräämön. Potilasturvallisuuden takia eläimet kotiutetaan vasta, kun ne ovat hyvin heränneet nukutuksesta.