Leikkaukseen tuleva potilas

Ennen leikkaukseen tuloa lemmikki tulisi pitää syömättä 12 tuntia, vettä saa olla tarjolla normaalisti. Tapauskohtaisesti paasto voi olla lyhyempi esimerkiksi pennun tai diabetestä sairastavan lemmikin ollessa kyseessä. Tapauskohtaiset ohjeet saat leikkausaikaa varatessasi. Huomattavaa on, että kaneja sekä jyrsijöitä ei paastoteta lainkaan ennen nukutusta.

Etenkin pitkäkarvaiset koirat olisi hyvä pestä leikkausta edeltävänä päivänä. Koirien kanssa olisi hyvä tehdä myös pieni lenkki ennen klinikalle tuloa niin, että koira saa tehtyä tarpeensa.

Leikkauksen jälkeen lemmikki saa usein kotiin mukaan kaulurin, haavan nuolemisen estämiseksi. Kauluria tulisi pitää yleensä 7 -14 vrk riippuen tehdystä toimenpiteestä. Kaulurin käyttöä voi harjoitella kotona jo ennen leikkausta, silloin kaulurin käyttö leikkauksen jälkeenkin sujuu yleensä paremmin. Kaulureja on saatavilla eri mallisina; on perinteisiä muovisia, puhallettavia ja pehmeitä vaihtoehtoja. Haavapukuja on saatavilla hyvin varustelluista lemmikkieläinliikkeistä ja ne ovat usein paremmin siedettyjä kuin kaulurit.

Leikkausvalmistelut - Porin Eläinlääkäripalvelu

Kotiin lähtiessä lemmikille olisi hyvä varata mukaan peitto, koska nukutuksen jälkeen lemmikin ruumiinlämpö laskee herkästi. Etenkin pienten eläinten lämpimänä pitämiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Potilaat voidaan kotiuttaa klinikalta vasta, kun ne ovat kunnolla heränneet ja pystyvät itse liikkumaan ja käymään tarpeillaan. Kotiin päästyään etenkin koirat saattavat nukkua jonkin aikaa tavallista sikeämmin. Kotona lemmikille voi tarjota ruokaa ja juomaa, kun se on kunnolla hereillä, eli kun se liikkuu ja tarkkailee ympäristöään normaalisti. Joskus lemmikeillä saattaa olla pahoinvointia nukutuksen jälkeen, silloin ruokaa voi tarjota vasta seuraavana päivänä. Kaneille ja jyrsijöille ruokaa tarjotaan heti niiden herättyä.

Toimenpiteestä riippuen leikkaushaavaan tulee joko iho-ompeleet tai -liima. Jos haava likaantuu, voi sitä suihkutella kädenlämpöisellä vedellä ja kuivata puhtaalla pyyhkeellä taputellen. Mikäli haava erittää tai punoittaa runsaasti, tai leikkausalueella on runsasta turvotusta, on hyvä olla yhteydessä klinikalle. Leikkauksen jälkeen koirille suositellaan remmilenkkeilyä noin 2 viikon ajan.