Palvelut

Palvelut

Tarjoamme monipuoliset eläinlääkäripalvelut lemmikillesi. Palveluksessanne on osaava ja työssään viihtyvä henkilökunta. Käytössämme on mm. digiröntgen, hammasröntgen, ultraäänilaite sekä laitteet hammaskiven ja hampaiden poistoon. Leikkaussalimme on hyvin varusteltu ja leikkauksissa käytämme nykyaikaisia nukutusmenetelmiä sekä anestesiaseurantalaitteita.
  • sisätaudit
  • kirurgia
  • laboratorio
  • viralliset tutkimukset
  • ihotaudit ja allergiatestit
  • tiineystarkastukset
  • hammasröntgen sekä hammashoito
  • silmä- ja verenpainemittaukset
  • röntgen ja ultraääni
  • erikoisruoat: Royal Canin, Virbac, Hill’s ja Specific

Ohjeita ja lisätietoja toimenpiteistä

Klinikaltamme saat lemmikillesi myös erikoisruokavaliot. Hyllyistämme löytyy erikoisruokavalioita Royal Caninin, Virbacin, Hill’s:n ja Specificin valikoimasta. Tarvittaessa saamme tilattua ruokia asiakkaan toiveiden mukaan. Erikoisruokavalioita käytetään mm. munuais-, virtsatie-, maksa-, nivel- ja sydänsairauksien tukihoitona sekä painonhallinnassa.

Valikoimassamme on myös kattava valikoima erilaisia allergiaruokia. Monista ruokavalioista on tarjolla sekä kuiva että kostea ruokavaihtoehto. Hoitajamme auttavat mielellään kaikissa ruokintaan liittyvissä kysymyksissä.

Joskus ainoa vaihtoehto on eläimestä luopuminen. Lemmikki voi olla esimerkiksi niin sairas, että eutanasia on sille armeliainta. Eutanasiassa koiralle annetaan aluksi esilääkitys lihakseen. 15 minuutin kuluessa eläin nukahtaa. Nukkuvalle eläimelle laitetaan etujalan laskimoon kanyyli, jonka kautta annetaan suoraan suoneen ensin nukutusainetta ja sen jälkeen vielä lopetusainetta, joka varmistaa sydämen pysähtymisen. Lopuksi eläinlääkäri kuuntelee, että eläimen sydän on pysähtynyt.

Omistaja voi olla mukana toimenpiteessä alusta loppuun saakka. Omistaja voi halutessaan myös lähteä, kun eläin on nukahtanut. Eläin on mahdollista toimittaa klinikaltamme tuhkaukseen taikka pieneläinhautausmaalle.

Hammaskivi on mineralisoitunutta plakkia, jota muodostuu hampaan pinnalle kun sitä ei poisteta mekaanisesti, esimerkiksi hampaita säännöllisesti harjaamalla. Jo muodostunutta hammaskiveä ei enää saa pois harjaamalla vaan se pitää poistaa hammaskivenpoistotoimenpiteessä.

Kun lemmikkisi tulee hammaskiven poistoon, tehdään hänelle aluksi terveystarkastus ja kartoitetaan hammaskiven määrä. Useasti eläinlääkärisi on todennut hammaskiven jo aiemmalla käynnillä, esimerkiksi rokotuksen yhteydessä ja on suositellut hammaskiven poistoa.

Hammaskiven poisto on toimenpide joka tehdään nukutuksessa. Terveystarkastuksen jälkeen eläinlääkärisi antaa lemmikille painonmukaisen annoksen rauhoitetta jonka seurauksena lemmikkisi nukahtaa. Toimenpiteen ajan lemmikkisi on nestetipassa. Hammaskivi poistetaan ja hampaat kiilloitetaan. Toimenpide kestää hammaskiven määrästä ja suun terveydentilanteesta riippuen noin tunnin.

Jos hammaskiveä on ollut runsaasti ja ientulehdus on edennyt jo hammasta ympäröivien tukikudosten tulehdukseksi, saattaa suussa olla heiluvia ja huonokuntoisia hampaita jotka tulee joko poistaa toimenpiteen yhteydessä tai eläinlääkäri suosittelee poistoa jonain toisena ajankohtana. Suusta saattaa tarkemman tutkimuksen ja puhdistuksen yhteydessä löytyä myös muita poikkeavuuksia josta eläinlääkärisi kertoo potilaan luovutuksen yhteydessä ja selvittää myös mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Hammaskiven poiston jälkeen on suositeltavaa pikkuhiljaa aloittaa hampaiden harjaus hammaskiven uudelleen muodostumisen ehkäisemiseksi. Jos kuitenkin lemmikin hampaiden harjaus on vaikeaa, saattaa eläinlääkärisi suositella sopivaa ajankohtaa seuraavaan hammaskivikontrolliin / -poistoon.

Ennen leikkaukseen tuloa lemmikki tulisi pitää syömättä 12 tuntia, vettä saa olla tarjolla normaalisti. Jos leikkaukseen tuleva potilas on pentu tai sairastaa diabetesta, kysy tarkemmat paastotusohjeet ajanvarauksen yhteydessä. Kaneja ja jyrsijöitä ei saa paastottaa!

Etenkin pitkäkarvaiset koirat olisi hyvä pestä edellisenä päivänä. Koirien kanssa olisi hyvä tehdä myös pieni lenkki ennen klinikalle tuloa niin, että koira saa tehtyä tarpeensa.

Leikkauksen jälkeen lemmikki saa yleensä kotiin mukaan kaulurin, haavan nuolemisen estämiseksi. Kauluria tulisi pitää yleensä 10 -14 vrk riippuen tehdystä toimenpiteestä. Kaulurin käyttöä voi harjoitella kotona jo ennen leikkausta, silloin kaulurin käyttö leikkauksen jälkeenkin sujuu yleensä paremmin.

Kotiin lähtiessä lemmikille olisi hyvä varata mukaan peitto, koska nukutuksen jälkeen lemmikin ruumiinlämpö laskee herkästi. Etenkin pienten eläinten lämpimänä pitämiseen tulisi kiinnittää huomiota.

Kotona lemmikille voi tarjota ruokaa ja juomaa, kun se on kunnolla hereillä, eli kun se liikkuu ja tarkkailee ympäristöään normaalisti. Joskus lemmikeillä saattaa olla pahoinvointia nukutuksen jälkeen, silloin ruokaa voi tarjota vasta seuraavana päivänä. Kaneille ja jyrsijöille ruokaa tarjotaan heti niiden herättyä!

Toimenpiteestä riippuen leikkaushaavan tulee joko ihotikit tai -liima. Jos haava likaantuu, voi sitä suihkutella kädenlämpöisellä vedellä ja taputella puhtaalla pyyhkeellä kuivaksi. Mikäli haava erittää tai punoittaa runsaasti, tai siinä on runsasta turvotusta, ottakaa yhteyttä klinikalle. Leikkauksen jälkeen koirille suositellaan remmilenkkeilyä noin 2 viikon ajan.

Jos lemmikki ei syö tai pissaa vielä leikkausta seuraavankaan päivän aikana, ottakaa yhteyttä klinikalle.

Verinäytteet
Ennen näytteenottoa eläimen tulisi olla ravinnotta 12 tuntia, vettä voi juoda normaalisti. Mikäli eläimellä on seurantaa vaativa lääkitys, saat tarkemmat ohjeet ajanvarauksen yhteydessä.

Virtsanäytteet
Näytteet tulisi ottaa mielellään aamuvirtsasta suoraan puhtaaseen astiaan, näytettä tulisi olla noin 0,5 dl verran. Näyte tulee toimittaa klinikalle mahdollisimman nopeasti, kuitenkin 2 tunnin sisällä näytteenotosta. Jos näytteeseen on joutunut vettä, lunta, roskia tai se on jäätynyt, sitä ei kannata tuoda tutkittavaksi. Virtsanäytteitä otamme vastaan ma-to.

Rokotus on kissoille, koirille ja freteille annettava injektio jolla saadaan eläimelle immuniteetti eli suoja tiettyjä yleisiä tai vaarallisimpia viruskantoja vastaan. Suomessa asuvat koirat rokotetaan tavallisesti nelos- ja raivotautirokotteella. Nelosrokote antaa suojan parvovirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja tiettyä hengitystieviruskantaa vastaan.

Pennuille ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi 8–12 viikon iässä. Koirien rokotusohjelman mukaan tehosterokotus tulisi antaa kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja raivotautirokotus suositellaan annettavaksi 2-4 viikkoa tehosterokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen rokotteet tehostetaan vuoden ikäisenä jonka jälkeen ne ovat voimassa rokotevalmisteesta riippuen 2-3 vuotta.

Suomen kissat rokotetaan tavallisimpia kissaflunssaviruksia ja kissaruttoa vastaan. Ensimmäisen rokotuksen jälkeen tehosterokotus tulisi antaa kuukauden sekä vuoden kuluttua. Tämän jälkeen suoja viruksia vastaan on 3 vuotta.

Rokotuksen yhteydessä lemmikille tehdään aina myös terveystarkastus. Suositeltavaa on rokottaa vain täysin terveet eläimet. Jos lemmikilläsi on johonkin sairauteen viittaavia oireita, mainitsethan siitä eläinlääkärillesi ennen rokotusta.

Sterilaatio ja kastraatio ovat kirurgisia toimenpiteitä joilla poistetaan lemmikin lisääntymiskyky ja eliminoidaan erilaisten lisääntymiselimiin liittyvien sairausten riski. Urosten kohdalla puhutaan kastraatioleikkauksesta jossa kivekset poistetaan. Sterilaatio on naaraiden leikkaustoimenpide, jossa munasarjat ja kohtu – tai usein kissojen kohdalla munasarjat ja osa kohdunsarvia – poistetaan.

Kun lemmikki tuodaan sterilaatio- tai kastraatioleikkaukseen, tehdään aivan ensimmäiseksi terveystarkastus. Tarkastuksen jälkeen lemmikki saa painonmukaisen annoksen esilääkitystä johon potilas nukahtaa. Yleensä tässä vaiheessa omistajia pyydetään poistumaan ja lemmikin kanssa siirrytään leikkaussalin puolelle.

Sterilaatiot ja kastraatiot tehdään anestesiavalvonnan alla. Käytössämme on nykyaikainen anestesianvalvontalaitteisto jolla pystymme seuraamaan potilaan sykettä, sydänkäyrää, hengitystiheyttä, verenpainetta, happisaturaatiota ja ruumiinlämpöä. Koko toimenpiteen ajan potilas on nestetipassa. Koirien leikkaukset tehdään tavallisesti inhalaatioanestesiassa, kissat saavat lisähappea maskin avulla sekä tarvittaessa myös hengitystieanesteettia. Leikkaustoimenpiteestä herääminen tapahtuu heräämössä, jossa potilaat ovat koko heräämisen ajan valvottuina.

Terveystarkastus on lemmikin kliinisen terveydentilan perustarkastus. Perustarkastus tehdään yleensä heti ensimmäiseksi käynnin alussa. Myös ennen rokotusten antoa lemmikille tehdään terveystarkastus.

Eläinlääkärisi tarkistaa lemmikkisi silmät ja korvat, suun ja hampaat sekä purennan ja limakalvojen sävyn. Pinnalliset imusolmukkeet tunnustellaan ja käydään läpi navan alue ja nisät. Vatsaontelon elimet tunnustellaan vatsanseinän läpi ja ulkoiset sukuelimet tarkistetaan. Myös karvapeite ja iho käydään läpi ja häntä tunnustellaan. Lisäksi arvioidaan luuston ja lihaksiston kunto sekä lemmikin kuntoluokka. Sydän- ja hengitystieäänet kuunnellaan.

Jos terveystarkastuksessa havaitaan poikkeavuuksia saattaa eläinlääkärisi nähdä tarpeelliseksi ottaa erilaisia kokeita tai määrätä jatkotutkimuksia/-toimenpiteitä.

Leave a Reply